Βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του λόφου του Ακροκορίνθου, γύρω από τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα. Είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Πελοπόννησο με σπουδαία μνημεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του λόφου του Ακροκορίνθου, γύρω από τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα. Eκτεταμένες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, ναούς, κρήνες, στοές, λουτρικές εγκαταστάσεις και άλλα μνημεία. Οι έρευνες επεκτάθηκαν μέχρι το φρούριο του Ακροκορίνθου και σε προϊστορικούς οικισμούς στην πεδιάδα της Κορίνθου. Στα νότια του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου οι ανασκαφείς αποκάλυψαν το θέατρο, το ρωμαϊκό ωδείο, το ιερό του Ασκληπιού και της Υγείας, νεκροταφεία, εργαστήρια κεραμικής, τη Φράγκικη Συνοικία, Ενετικά και Οθωμανικά μνημεία.
ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ
Ο ναός του Απόλλωνα. Δεσπόζει πάνω από τον κεντρικό χώρο της Αγοράς. Ο αρχικός ναός κτισμένος μεταξύ πρώιμου 7ου - πρώιμου 6ου αι. π.Χ. Στα μέσα του 6ου α. π.Χ. στη θέση αυτού του ναού κτίστηκε ένας άλλος, δωρικού ρυθμού. Σήμερα μόνον 7 από τους κίονές του παραμένουν στη θέση τους.
Η κρήνη Γλαύκη. Πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, που προοριζόταν για νύφη τον ήρωα Ιάσωνα. Όμως ο γάμος δεν έγινε. Η Γλαύκη πνίγηκε στην πηγή για να σωθεί από τις φλόγες του δηλητηριασμένου νυφικού πέπλου που της έκανε δώρο η Μήδεια για να εκδικηθεί τον Ιάσωνα. Η κρήνη είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου λαξευμένη στον βράχο.
Η Αγορά. Την αποτελούσαν καταστήματα, μικροί ναοί, βωμός και το περίφημο «Βήμα» απ’ όπου ο Ρωμαίος ανθύπατος απευθυνόταν στους πολίτες. Από αυτό το 52 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τον χριστιανισμό και έτσι έγινε ευρύτερα γνωστό ως «Βήμα του Αποστόλου Παύλου».
Η κρήνη Πειρήνη. Θα την βρείτε κοντά στην οδό Λεχαίου και έχει 6 ανοίγματα (η άλλη ομώνυμη κρήνη είναι στον Ακροκόρινθο). Ο μύθος θέλει να σχηματίστηκε από τα δάκρυα της Πειρήνης, όταν η Άρτεμη σκότωσε κατά λάθος το γιο της Κεγχρία. Τη σημερινή της μορφή πήρε στα Ρωμαϊκά χρόνια.
Η ρωμαϊκή Κρήνη στη Νότια Στοά είναι το πιο κομψό από τα ρωμαϊκά κτίρια. Είσοδος με δυο κίονες οδηγούσε στο δωμάτιο που είχε στο κέντρο την κρήνη. Το μέγεθος, η θέση και η διακόσμησή της δείχνουν ότι αποτελούσε μέρος λατρευτικού κτίσματος.
Έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το ωδείο, κατασκευασμένο στο τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ.. Ανακαινίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό.
Λίγο χαμηλότερα θα δείτε το μεγάλο θέατρο της Κορίνθου. Σώζονται λείψανα μιας κτιστής σκηνής του 3ου π.Χ. αι. Οι κερκίδες του θεάτρου υπολογίζεται ότι μπορούσαν να χωρέσουν 18.000 θεατές. Στις αρχές του 3ου μ.Χ. αι. η ορχήστρα μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα.
Βορειότερα, δίπλα στο τείχος της αρχαίας πόλης και κοντά στην πηγή Λέρνα, σώζονται λείψανα του Γυμνασίου και του Ασκληπιείου που ήταν σκαλισμένο κατά μεγάλο μέρος στο βράχο. Ο ναός είχε σηκό και πρόναο με 4 δωρικούς κίονες.
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου
Μια σπουδαία πόλη της Πελοποννήσου
Η πρώτη εγκατάσταση ανθρώπων στους ανατολικούς πρόποδες του Ακροκορίνθου έγινε κατά τη νεολιθική εποχή. Από εκεί είχαν απόλυτο έλεγχο της χερσαίας επικοινωνίας μεταξύ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Επίσης, υπήρχε πόσιμο νερό και μια εύφορη πεδιάδα. Ήταν τόσο καλή η επιλογή της τοποθεσίας, ώστε η εποίκηση διατηρήθηκε μέχρι τα μεσαιωνικά χρόνια. Η μεγάλη ακμή της Κορίνθου ξεκίνησε με την ίδρυση των αποικιών της, κυρίως στην Κέρκυρα και τις Συρακούσες. Όλα συνέβαλλαν στο να γίνει η Κόρινθος ο σημαντικότερος εμπορικός προορισμός στον Ελλαδικό χώρο.
Ήξερες ότι
Τηλ. αρχαιολογικού χώρου: 27410 31207.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote