Οι τρεις συνοικίες των Τρικάλων Κορινθίας, κτισμένες στις πλαγιές της Ζήριας, είναι φημισμένος προορισμός και αφετηρία για να κάνετε δραστηριότητες και διαδρομές στην περιοχή της ορεινής Κορινθίας.
Κτισμένα στις πλαγιές της Ζήρειας σε υψόμετρο από 900-1100, τα Τρίκαλα Κορινθίας χαρακτηρίζονται διαχρονικά από τον ...αριθμό 3. Σύμφωνα με σύγγραμμα του 1716 του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Χρύσανθου Νοταρά, πήραν το όνομά τους από τα τρία καλά που διαθέτουν: την πληθώρα των νερών, τα αμπέλια που βγάζουν το κρασί τους και τον υγιεινό αέρα. Τρεις είναι και οι συνοικίες: Τα Άνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα. Όλες είναι κτισμένες μέσα σε έλατα, πλατάνια, πεύκα, έχουν πηγές και βρύσες, πετρόκτιστες πλατείες και μοναδική θέα στα γύρω βουνά και στη θάλασσα.
Αξίζει να έρθει κανείς εδώ όλες τις εποχές. Όταν χιονίζει το τοπίο θυμίζει Ελβετία. Το φθινόπωρο απολαμβάνεις την πανδαισία των χρωμάτων που παίρνουν τα φύλλα των δέντρων. Την άνοιξη προστίθεται η υπέροχη παλέτα των λουλουδιών. Η Ζήρια που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και όλα τα κοντινά αξιοθέατα, ολοκληρώνουν την έννοια ενός ωραίου προορισμού.
Περπατώντας στο μονοπάτι που ονομάζουν «Αρχαίο Μύσσαιον» μπορείτε να πάτε από τα Μεσαία στα Άνω Τρίκαλα (45΄).
Τα Άνω Τρίκαλα. Λόγω της θέσης τους σε υψόμετρο 1100 χαρίζουν εξαίσια θέα από κάθε σημείο και είναι «πνιγμένα» στις λεύκες, τα πλατάνια, τους κέδρους, τα έλατα, τις μουριές. Αν έβλεπε κανείς το χωριό στην Τουρκοκρατία θα καταλάβαινε γιατί το είπαν «αρχοντομαχαλά». Παντού δέσποζαν ψηλοί πύργοι και εντυπωσιακά μεγάλα σπίτια επιφανών οικογενειών όπως οι Φραντζή, οι Πετρουτσοπουλαίοι, οι Παστρικουλαίοι, Κυρνικολαίοι. Σήμερα στέκεται όρθιο το αρχοντόσπιτο των Δασαίων (1806), αλλά αυτό μπροστά στο οποίο θα σταθείτε για ώρα είναι η τριώροφη οικία της επιφανέστερης οικογένειας: Tων Νοταράδων. Είναι σημαντικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας επί Τουρκοκρατίας, κτισμένη με συνδυασμό λίθινης και ξύλινης τοιχοποιίας, και θεωρείται πως θεμελιώθηκε το πρώτο μισό του 16ουαι. Το 1962 χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΠΟ ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
Δίπλα στην οικία των Νοταράδων βρίσκεται η εκκλησία που αφιερώθηκε στον Όσιο Γεράσιμο Νοταρά. Λίγο μακρύτερα είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του χωριού.
Οι Νοταράδες και η οικία τους. Οι Νοταράδες ήταν ισχυρότατοι κοινωνικοπολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στην Κορινθία. Ο κλάδος αυτός της οικογένειας εγκαταστάθηκε στην περιοχή από τα τέλη του 15ου αι. Πολλά μέλη της αναδείχθηκαν σε σημαντικές μορφές της Ορθόδοξης εκκλησίας, άλλοι αναμίχθηκαν δραστήρια στα Ορλωφικά και διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Ηγετική φυσιογνωμία της περιόδου αυτής ήταν ο προεστός Πανούτσος Νοταράς (1740/1752-1849) που έπαιξε ρόλο και στη δημιουργία του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Στο οίκημα-ναίσκο στο πλάι της οικίας Νοταρά στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας φέρεται να γεννήθηκε το 1509 ο Όσιος Γεράσιμος Νοταράς (το όνομά του φαίνεται πως ταυτίζεται με τον δευτερότοκο γιό του Δημήτριου Νοταρά, Γεώργιο). Αναδείχθηκε σε λαμπρό αστέρα του Ορθόδοξου μοναχισμού και ασκητισμού. Ίδρυσε στην Κεφαλονιά το 1561 το μοναστήρι της Νέας Ιερουσαλήμ και απέκτησε σημαντική φήμη ως χαρισματική πνευματική μορφή. Όταν πέθανε το 1579 το σκήνωμά του παρέμεινε ανέπαφο. Αναγνωρίστηκε ως άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1622 και είναι ο πολιούχος της Κεφαλονιάς.
Στην περίφημη οικία των Νοταράδων φιλοξενήθηκαν περιηγητές των αρχών του 19ου αι. Επί Πανούτσου Νοταρά ήρθε και ο Λόδος Βύρων ο οποίος έγραψε με θαυμασμό ότι είχε τη μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη που είδε στην Ελλάδα. Το 1840 φιλοξενήθηκαν ο βασιλιάς ΄Οθωνας και η Αμαλία.
Η πλατεία στα Μεσαία Τρίκαλα τα σαββατοκύριακα σφύζει από ζωή. Η συνοικία είναι ανεπτυγμένη τουριστικά, γεμάτη παραδοσιακούς ξενώνες, ταβέρνες, καφέ κ.α. Θα θαυμάσετε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με την εικόνα του Προδρόμου που χρονολογείται από το 1816. Ψηλότερα στον οικισμό βρίσκεται η Κοίμηση της Θεοτόκου (θεωρείται του 1700). Και στη μεσαία συνοικία υπήρχαν αρχοντόσπιτα (των Ζούζουλα, Κακριδή, Τσαλδάρη κ.α.), ωστόσο λέγεται πως οι οικογένειες που τα κατοικούσαν δεν ήταν το ίδιο ισχυρές με των Άνω Τρικάλων.
Στην Κάτω συνοικία ξεχωρίζει ο ανακαινισμένος ναός του Αγίου Δημητρίου κτισμένος αρχικά το 1697. Η όμορφη πετρόκτιστη πλατεία του συνοικισμού σκιάζεται από αιωνόβια πλατάνια. Και εδώ υπάρχουν τουριστικές υποδομές, και πολλές βρύσες για να δροσιστείτε καθώς περιηγείστε.
Τα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας είναι αφετηρία για trekking και ορειβασία στη Μεγάλη Ζήρια με την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας. Εκει έχουν την έδρα τους και οι εταιρείες που διοργανώνουν περιηγήσεις με άλογα.
Απέχουν από την Αθήνα περίπου 145 χλμ.
Διαμονή και φαγητό
Εδώ και χρόνια τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι αγαπημένος προορισμός για διακοπές ή για εκδρομές του Σαββατοκύριακου (μάλιστα, τα δύο πρώτα ξενοδοχεία τους κτίστηκαν μεταξύ 1920-1930). Σε όλες τις συνοικίες λειτουργούν ξενώνες και σαλέ φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο, resort, πολυτελή ξενοδοχεία. Θα βρείτε ταβέρνες, καφενεία, καφέ, μαγαζιά. Σπεσιαλιτέ είναι τα διαφόρων ειδών κρέατα μαγειρεμένα με πολλούς τρόπους: προβατίνα γιούλμπασι, αρνίσια γλώσσα λεμονάτη, σπετζοφάι, λουκάνικα από αγριογούρουνο, χοιρινό κότσι, χοιρινό στη γάστρα κ.α. Ένα ιδιαίτερο πιάτο είναι το «μπουρμπούλι» (αρνί μπούτι, κομμένο σε κύβους, με κόκκινη σάλτσα). Θα δοκιμάσετε και άλλες παραδοσιακές γεύσεις -χειροποίητες πίτες, φασολάδα, καγιανά... όρεξη να έχετε!
Οι κάτοικοι παράγουν κορινθιακή σταφίδα, κρασί και λάδι.
Koντινά αξιοθέατα
Ο δρόμος για την Καρυά, που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1300, ξεκινάει από τη Μεσαία συνοικία των Τρικάλων. Μετά από μια όμορφη και σύντομη διαδρομή θα φτάσετε στο χωριό που έχει προνομιακή θέα στη Ζήρια και τη γύρω περιοχή. Ιστορικό μνημείο αποτελεί η βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που θεωρείται ότι κτίστηκε τον 13ο αι. Ένα ακόμη παραδοσιακό χωριό της περιοχής είναι το Μάννα από όπου ξεκινάει και μονοπάτι προς τη Μεγάλη Ζήρια.
Ο Άγιος Βλάσιος.
Απέχει 3 χλμ. από τα Άνω Τρίκαλα, τον περιβάλλει εντυπωσιακό τοπίο και προσφέρει πανοραμική θέα. Από το 1982 η μονή είναι γυναικεία μονή. Έχει συνδεθεί με την ανεύρεση θαυματουργής, όπως θεωρείται, εικόνας του αγίου σε κοντινό σπήλαιο. Το σημερινό Καθολικό θεωρείται του 17ο αι. Έχει μεταβυζαντινό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες φορητές εικόνες. Η μονή αποτελεί σημαντικό προσκύνημα στην Πελοπόννησο.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote