Το περίφημο κάστρο της Καρύταινας κτισμένο σε στρατηγικό σημείο έγινε ορμητήριο του Γέρου του Μοριά στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Ο παραδοσιακός οικισμός θα σας γοητεύσει με την αρχιτεκτονική και τις παλιές εκκλησίες του. Γύρω του ο Αλφειός και ο Λούσιος ζωγραφίζουν εντυπωσιακά τοπία. Στον Αλφειό οι φίλοι του rafting, του canoe-kayak και του rappel θα επιδοθούν στα αγαπημένα τους σπορ.
Η Καρύταινα ξεχωρίζει ανάμεσα στα ορεινά χωριά της Αρκαδίας. Οχι μόνο για τα υπέροχα τοπία που χαρίζουν απλόχερα στην περιοχή ο Αλφειός και ο Λούσιος, ή για το γεγονός ότι έχει κηρυχθεί Διατηρητέος Παραδοσιακός Οικισμός. Το ωραίο χωριό, με την ήπια τουριστική ανάπτυξη, φιλοξενεί ένα από τα σπουδαιότερα φρούρια της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, το ασφαλέστερο της δυτικής Αρκαδίας. Η στρατηγική του θέση επάνω στον δυσπρόσιτο λόφο ήταν ιδανική για να επιβλέπει κανείς όλη την περιοχή.
Tο φρούριο κτίστηκε τον 13ο αι. από το Γάλλο ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπρυγιέρ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στο σημείο ίσως προϋπήρχε το κάστρο της αρχαίας Βρένθης. Μετά από μια περίοδο διεκδικήσεων και εξαγορών, το 1320 το κάστρο περιήλθε στον Ανδρόνικο Παλαιολόγο και έγινε βυζαντινή κτήση. Υστερα το πήραν οι Τούρκοι και το κράτησαν, με ένα μικρό μόνο διάλειμμα ενετικής κατοχής μεταξύ 1685-1715. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης οι εξεγερμένοι, με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατάφεραν να διώξουν τους Τούρκους και να κατακτήσουν το κάστρο. Ηταν ένα από τα πρώτα που απελευθερώθηκαν μετά τη νικηφόρα μάχη που έγινε κοντά στην Καρύταινα στις 27 Μαρτίου του 1821. Στη συνέχεια έγινε ορμητήριο των Ελλήνων κατά του στρατού του Ιμπραήμ. Το 1826 ο Κολοκοτρώνης έκανε επισκευές στο κάστρο και στο μεσαιωνικό κτίσμα που πήρε την ονομασία «οικία του Κολοκοτρώνη». Εκεί βρίσκεται και ο μικρός ναός της Παναγίας του κάστρου, όπου εκκλησιαζόταν. Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και έχει μεσοβυζαντινά μαρμάρινα κιονόκρανα.
Στιο ψηλότερο σημείο του κάστρου δεσπόζε ένα μεγάλων διαστάσεων ορθογώνιο κτίριο, που χρησίμευε ως χώρος διαμονής των Φράγκων βαρόνων, αλλά από τα υπόλοιπα κτίσματα έχουν μείνει λίγα ερείπια. Η θέα αποζημιώνει για την κοπιαστική ανάβαση και απλώνεται προς το Μαίναλο, το Λύκαιο, τη Μύνθη, τον Λούσιο και την κοιλάδα του Αλφειού.
Στο πλαίσιο της ανάδειξης του κάστρου, έγινε η αποκατάσταση δύο πύργων. Ο ένας είναι του Μαντζουρανόγιαννη. Πρέπει να κτίστηκε γύρω στο 1400 και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα οχυρωμένης βυζαντινής οικίας. Στον πίσω μαχαλά του χωριού υψώνεται ο πύργος της Λεβένταινας. Χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι., έχει τυφεκιοθυρίδες και καταχύστρα. Είναι αναστηλωμένος και μπορείτε να τον δείτε εσωτερικά.
Εκκλησίες. Στις γειτονιές της Καρύταινας που απλώνονται δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου θα θαυμάσετε τα σπίτια που έχουν κτιστεί με τη χαρακτηριστική αρκαδική αρχιτεκτονική. Τιο χωριό φημίζεται για τις εκκλησίες του ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η Ζωοδόχος Πηγή (16ος αι) κτισμένη επάνω σε παλαιότερο ναό του 14ου αι., με πολύ ωραίο καμπαναριό και ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου, του 13ου-14ου αι. που έχει την τυπική κάτοψη βυζαντινής εκκλησίας του Μυστρά. Διατηρεί εξαιρετικές αγιογραφίες που ανήκουν στην περίοδο ακμής της βυζαντινής τέχνης. Στον κεντρικό δρόμο ξεχωρίζει η εκκλησία της Ευαγγελίστριας του 1868 με το χαρακτηριστικό ψηλό καμπαναριό. Στον Επάνω Μαχαλά υπάρχει το εκκλησάκι του Αη Λιά από όπου θα χαρείτε υπέροχη θέα.
Στο χωριό υπάρχουν λίγοι ξενώνες, καφέ και ταβέρνες. Λειτουργεί παραδοσιακό παντοπωλείο όπου θα βρείτε και χειροποίητα ζυμαρικά.
Το φημισμένο γεφύρι της Καρύταινας
Το κάστρο της Καρύταινας συνοδεύει η φράση «το Τολέδο της Πελοποννήσου» με την οποία το χαρακτήρισε ο Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο «Ταξιδεύοντας στον Μοριά». Άλλη μια διάσημη φράση αφορά το πεντάτοξο γεφύρι στον Αλφειό που το λένε «του πεντοχίλιαρου», επειδή εικονιζόταν μαζί με την Καρύταινα στην πίσω όψη του χαρτονομίσματος. Στην μπροστινή υπήρχε η μορφή του Κολοκοτρώνη.
Το ιστορικό γεφύρι, ένα από τα παλαιότερα της Πελοποννήσου, κτίστηκε από τον Γοδεφρείδο ντε Μπριγιέρ τον 13ο αιώνα, όπως και το κάστρο. Ανακαινίστηκε το 1440 από τον Ραούλ Μανουήλ Μελική, γόνο σπουδαίας βυζαντινής οικογένειας. Επισκευές έγιναν και τον 19ο αι. Το μήκος του ήταν 50 μ., είχε ύψος 12 μ., τα τόξα ήταν άνισα και το άνοιγμα του μεγαλύτερου από αυτά έφτανε τα 9 μ. Στη βάση ενός από τα τόξα είναι «ενσωματωμένο» το εκκλησάκι που ήταν αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου (εκεί ως το 1699 γιορτάζονταν τα Θεοφάνεια). Ηταν κάτι που συνήθιζαν να κάνουν οι Βυζαντινοί, γιατί θεωρούσαν ότι οι εκκλησίες προστάτευαν τα γεφύρια. Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου το φημισμένο γεφύρι υπέστη ζημιές κι ένα τόξο του ανατινάχτηκε. Εχει ανακοινωθεί μελέτη αναστήλωσής του από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
Ήξερες ότι
Οι εταιρείες που οργανώνουν δραστηριότητες στην περιοχή της Καρύταινας περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους rappel από την ψηλή γέφυρα και καταβάσεις rafting και canoe-kayak στον Αλφειό. Οι διαδρομές διαρκούν περίπου 3-4 ώρες και περνούν μέσα από πανέμορφα τοπία.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote