Ο αυστηρός πέτρινος μικρόκοσμος με τη σπουδαία ιστορία ζωντανεύει το καλοκαίρι. Το άγονο γύρω τοπίο, το αγνάντεμα στο πέλαγος, τα πυργόσπιτα στα σοκάκια, τα απομεινάρια των μεγαλιθικών κτισμάτων και οι καταπληκτικές εκκλησίες με τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες, κάνουν την Αρεόπολη να μοιάζει με επιτομή ολόκληρης της Μάνης. Στον οικισμό θα βρείτε και το Μουσείο Πικουλάκη όπου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση «Ιστορίες Θρησκευτικής Πίστης στη Μάνη».
«Καρδιά από πέτρα», να ένας ωραίος τίτλος που έχει δοθεί στην Αρεόπολη. Κτισμένη στην είσοδο της Μάνης, πάνω στο βραχώδες ύψωμα που απλώνεται στα πόδια του βουνού Προφήτης Ηλίας του Σαγγιά, έλεγχε τον βασικό οδικό άξονα της Ν-ΝΔ Μάνης. Επίνειό της είναι το Λιμένι.
Το τοπίο, η αυστηρότητα της πέτρας, τα πυργόσπιτα, τα απομεινάρια των μεγαλιθικών κτισμάτων, μαζί με τις καταπληκτικές -και πολλές- εκκλησίες με τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες, την κάνουν να μοιάζει με επιτομή ολόκληρης της Μάνης.
Το παλιό της όνομα ήταν Τσίμοβα, ή Τζιμοβαλή. Η Αρεόπολη, πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης, έχει λαμπρή ιστορία. Ήταν γενέτειρα και έδρα της ισχυρής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Από αυτήν αναδείχθηκε ως σημαντικότερη προσωπικότητα του τόπου ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, τελευταίος μπέης της Μάνης, οπλαρχηγός και αργότερα πολιτικός. Ο ορειχάλκινος ανδριάντας του δεσπόζει στη μεγάλη κεντρική πλατεία της Αρεόπολης και θυμίζει ότι ο Πετρόμπεης ξεκίνησε την επανάσταση του ‘21 στη γενέτειρά του οκτώ μέρες πριν την επίσημη ημερομηνία έναρξής της, στις 17 Μαρτίου.
Αν αντικρίσεις την Αρεόπολη χειμώνα, ίσως και να ...αγριευτείς. Το καλοκαίρι η όψη της αλλάζει, οι πλατείες με τις εκκλησίες και τα καλντερίμια φωτίζονται και παίρνουν όψη χαρούμενη χάρη στα χρωματιστά τραπεζοκαθίσματα των καφέ-μπαρ, των μεταμοντέρνων καφενείων, των μεζεδοπωλείων και των εστιατορίων. Οι μουσικές αντηχούν. Οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες προσθέτουν τη ζωντάνια τους στον αυστηρό πέτρινο μικρόκοσμο με τα επιβλητικά πυργόσπιτα που αντικρίζεις -ερειπωμένα ή αναστηλωμένα- σχεδόν σε κάθε καλντερίμι.
Η Αρεόπολη είναι κηρυγμένη παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός -και δικαίως. Όλα γύρω μαρτυρούν την ακμή της στις πρώτες δεκαετίες του 1800. Σταδιακά επεκτάθηκε προς τα ανατολικά, λαμβάνοντας την όψη κωμόπολης.
Ας απαριθμήσουμε κάποια από τα πολλά της μνημεία. Και να ξέρετε ότι μόνο αν την περπατήσετε, ίσως να νιώσετε την ψυχή του τόπου που μοιάζει αποτυπωμένη σε κάθε τραχιά πέτρα.
Πύργοι/πυργόσπιτα.
-Το φρουριακό συγκρότημα του Στυλιανού Μαυρομιχάλη, με κατοικία, πύργο και τείχος. Είναι από τα σημαντικότερα παραδείγματα οχυρωμένης κατοικίας στη Μάνη.
-Το πυργόσπιτο Κουτράκου κτισμένο στα τέλη 18ου αι. Το χρησιμοποίησαν το 1826 οι Μαυρομιχαλαίοι για να αντιμετωπίσουν την απόβαση του Ιμπραήμ στον γειτονικό Δυρό.
-Ο πύργος του Καπετανάκου. Στο κέντρο του οικισμού, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Κτίστηκε το 1865, αναστηλώθηκε από τον ΕΟΤ και λειτουργεί ως ξενώνας.
-Ο πύργος Πικουλάκη δίπλα στον ναό του Αγίου Ιωάννη. Έχει κηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και λειτουργεί ως μουσείο όπου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση «Ιστορίες Θρησκευτικής Πίστης στη Μάνη». Παρουσιάζει και ερμηνεύει τα εκκλησιαστικά μνημεία, στοιχείο κυρίαρχο στο μανιάτικο τοπίο. (Τηλ. 27330 29531).
Εκκλησιαστικά μνημεία.
-Οι Ταξιάρχες, μητρόπολη της Αρεόπολης, στην πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821. Κτίστηκε στο β’ μισό του 18ου αι από τους Μαυρομιχαλαίους και έχει ένα εντυπωσιακό οξυκόρυφο πολυώροφο καμπαναριό του 1836. Είναι το ψηλότερο στη Μάνη και έμβλημα της Αρεόπολης. Η εκκλησία διατηρεί σπουδαία λιθανάγλυφα στην όψη της και διακοσμητικά σύμβολα του ζωδιακού κύκλου -θέμα αγαπητό στη Μάνη, καθώς θεωρείται ένας από τους κρίκους που συνέδεε τον αρχαίο κόσμο με τον χριστιανισμό.
-Ο διπλός ναός της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους, στην πλατεία Νιαρχάκου, με τοιχογραφίες του 1869 και ενδιαφέρον βαθμιδωτό καμπαναριό με λιθανάγλυφα.
-Οι μικρές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας (προ του 17ου αι.), της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Πέτρου, στο παλαιό δυτικό τμήμα της πόλης.
-Ο Άη Γιάννης ο Πρόδρομος (αρχές 18ου αι.) των Μαυρομιχαλαίων, με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 1746 και 1868.
-Η Παναγία η Γεωργιάνικη (μέσα 18ου αι.) των Μαυρομιχαλαίων, με λαϊκά λιθανάγλυφα και τέμπλο με αξιόλογες εικόνες.
Στα περίχωρα της πόλης υπάρχει η Παλέρημος με το παλιό μοναστήρι της Κοίμησης που έχει ωραίες τοιχογραφίες. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ένας από τους παλαιότερες οικιστικούς πυρήνες της πόλης, όπως δείχνουν τα κατάλοιπα από μεγαλιθικές κατασκευές.
(Πηγές: mani.org.gr, hellenicaworld.com)
Η Αρεόπολη απέχει 26 χλμ. από τη Γύθειο.
Ο Ταινάριος άνθρωπος
Η έρευνα στο σπήλαιο Απήδημα στα απόκρημνα βράχια δυτικά της Αρεόπολης, απέδωσε σημαντικότατα στοιχεία για την απώτατη Προϊστορία της Πελοποννήσου και για την Παλαιοανθρωπολογία του ελλαδικού χώρου γενικότερα. Βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο κρανία που χρονολογήθηκαν αρχικά μεταξύ 100-300.000 χρόνων. Οι ανασκαφείς τους έδωσαν το όνομα Homo (sapiens) taenarius -δηλαδή Ταινάριος άνθρωπος.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote