Το όνομά της πάντα θα μας θυμίζει τους στίχους του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Η Ασίνη συνδεόταν άμεσα με τη θάλασσα. Οι κάτοικοί της πήραν μέρος στο διαμετακομιστικό εμπόριο μεταξύ των αργολικών ανακτόρων των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Μιδέας και των κέντρων της Μεσογείου.
«...Ασπιδοφόρος ο ήλιος ανέβαινε πολεμώντας
κι από το βάθος της σπηλιάς μια νυχτερίδα τρομαγμένη
χτύπησε πάνω στο φως σαν τη σαΐτα πάνω στο σκουτάρι:
«Ἀσίνην τε Ἀσίνην τε…». Να 'ταν αυτή ο βασιλιάς της Ασίνης
που τον γυρεύουμε τόσο προσεχτικά σε αυτή την ακρόπολη
γγίζοντας κάποτε με τα δάχτυλά μας την αφή του πάνω στις πέτρες...»
«Ο βασιλιάς της Ασίνης» του βραβευμένου με τον Νόμπελ ποιητή Γιώργου Σεφέρη ήταν ο τελευταίος ποίημα. της συλλογής Ημερολόγιο Καταστρώματος Α' και, γράφτηκε μέσα στη διετία 1938-1940, όταν έκανε διακοπές στην περιοχή. Με αυτό το εξαιρετικό ποίημα η ονομασία της αρχαίας πόλης έγινε μέρος της συλλογικής μας μνήμης.
Η πρώτη αναφορά στην Ασίνη γίνεται από τον Όμηρο. Σύμφωνα με αυτόν, η Ασίνη, το Άργος, η Τίρυνθα, η Επίδαυρος και άλλες πόλεις της Αργολίδας συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο με μεγάλο αριθμό πλοίων.
H ακρόπολη της Ασίνης είναι κτ σε μια βραχώδη λόφο ύψους 52 μ. που λούζεται από τη θάλασσα και τον ήλιο. Ωστόσο ...αδικήθηκε στην πρόσφατη ιστορία της, καθώς στη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής ο λόφος μετατράπηκε σε οχυρό καταστρέφοντας έτσι τα αρχαία κατάλοιπα.
Ευτυχώς, από το 1922 έως το 1930 η Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή υλοποίησε ένα φιλόδοξο ανασκαφικό πρόγραμμα που φέρνει στην επιφάνεια ένα «πολύπλοκο μωσαϊκό» πολλαπλών φάσεων καταγωγής, στο οποίο αποτυπώθηκε η ιστορία της περιοχής για 3.000 και πλέον χρόνια.
Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από το 1970 και μετά από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και στη συνέχεια έγινε διαμόρφωση του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Στο χώρο των ανασκαφών της Κάτω Πόλης υπάρχει κι ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία.
Οι οικισμοί που ανακαλύφθηκαν στον λόφο της Ασίνης είναι Πρωτοελλαδικής, Μεσοελλαδικής, Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής και Ελληνιστικής εποχής. Βρέθηκαν, επίσης, τα αντίστοιχα νεκροταφεία και η σημαντική μυκηναϊκή νεκρόπολη της Μπαρμπούνας. Τα τείχη της ακρόπολης με το μεγάλο πύργο χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή (3ος αι. π.Χ.) και η ακρόπολη έχει κτιστεί στη βυζαντινή εποχή.
Η Ασίνη ήταν μια πόλη που συνδεόταν άμεσα με τη θάλασσα.Οι κάτοικοι της πήραν μέρος στο διαμετακομιστικό εμπόριο μεταξύ των αργολικών ανακτόρων των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Μιδέας και των κέντρων της Μεσογείου.
Ευρήματα από τις ανασκαφές -όπως αγγεία και πολλά κτερίσματα από τους τάφους που αποδεικνύουν τη σχέση της Ασίνης με τα κέντρα του Αιγαίου και την Κρήτη-, βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Άλλα εκτίθενται στη Σουηδία.
Μεταξύ των ευρημάτων που θα δείτε στο μουσείο ξεχωρίζει ένα πήλινο πρόσωπο που θεωρείται ο «Άρχων της Ασίνης».
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στους ιστότοπους της Εφορείας Αρχοτήτων Αργολίδας και του Δήμου Ναυπλίου .
Ήξερες ότι
Η χερσόνησος Καστράκι βρίσκεται μεταξύ του κόλπου του Τολού από το οποίο απέχει μόλις 500 μ., και της μεγάλης παραλίας της Πλάκας Δρεπάνου. Η παραλία στον αρχαιολογικό χώρο είναι ήσυχη, με πεντακάθαρα νερά.
Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει έκθεση για την ιστορία και τη μεθοδολογία των ανασκαφών και αίθουσα πολυμέσων, όπου παρουσιάζονται ψηφιακές εφαρμογές περιήγησης. Οι εκθεσιακοί χώροι συμπληρώνονται με εποπτικό υλικό για την Ιταλογερμανική Κατοχή στην Αργολίδα, στο εσωτερικό τεχνητού σπηλαίου στη ρίζα του βράχου της ακρόπολης.
Η αρχαία Ασίνη απέχει 9 χλμ. από το Ναύπλιο και 140 χλμ. από την Αθήνα.
Τηλ.: 27520 58101. Είσοδος ελεύθερη.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote