Η τεράστια έπαυλη του Ηρώδη Αττικού, απέναντι από τη Μονή Λουκούς, εκτείνεται σε επιφάνεια πάνω από 20.000 τ.μ. Με τις ανασκαφικές έρευνες έχουν έρθει στην επιφάνεια διάφορες οικοδομικές φάσεις -η πιο πρόσφατη από τις οποίες ανάγεται στον 5ο αι. και η πρωιμότερη τον 2ο αι.
Βρίσκεται απέναντι από τη Μονή Λουκούς, 4 χλμ. από το Άστρος. Με τις ανασκαφικές έρευνες έχουν έρθει στην επιφάνεια διάφορες οικοδομικές φάσεις -η πιο πρόσφατη από τις οποίες ανάγεται στον 5ο αι. και η πρωιμότερη τον 2ο αι.
Η ιστορία της έπαυλης. Ο πατέρας του Ηρώδη διέθετε μια μικρή έπαυλη στην περιοχή της Εύας, την οποία έκτισε ο ίδιος, ή ο δικός του πατέρας. Στα χρόνια του Ηρώδη η έπαυλη επεκτάθηκε σημαντικά -ενδεχομένως στο πρότυπο εκείνης του Αδριανού στο Τίβολι της Ιταλίας. Πιθανολογείται, μάλιστα, ότι γύρω στο 130/1 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκεπτόμενος την περιοχή έδωσε στον Ηρώδη την άδεια επέκτασής της.
Ο Ηρώδης Αττικός ευεργέτησε την περιοχή της Εύας με την αναδιαμόρφωση της έπαυλης, κοσμώντας την με γλυπτά και αφιερώματα προς τιμήν της οικογένειάς του και άλλων αγαπημένων του προσώπων.
Η τεράστια έπαυλη εκτείνεται σε επιφάνεια πάνω από 20.000 τ.μ! Μεταξύ πολλών άλλων που ανακαλύφθηκαν όλα αυτά τα χρόνια των ανασκαφών, εντυπωσιάζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα στους διαδρόμους γύρω από την αυλή. Είναι πολύχρωμα, με πλούσιο εικονογραφικό διάκοσμο και θέματα όπως αγώνες σε Ιππόδρομο, Μούσες, Πηγές και Ποταμοί, οι άθλοι του Ηρακλή κ.α.
Ο πρώτος ερευνητής ήταν ο αρχαιολόγος Κ. Ρωμαίος το 1906, ο οποίος υποστήριζε ότι στη Λουκού βρίσκεται η έπαυλη του Ηρώδη βασιζόμενος σε διάφορα στοιχεία. Κατά τη δεκαετία του ’80 τη διεύθυνση των ανασκαφών ανέλαβε ο τότε έφορος Αρχαιοτήτων Θ. Σπυρόπουλος, ενώ αργότερα μέχρι το 2001 το μεγαλύτερο μέρος της έπαυλης ανέσκαψε ο αρχαιολόγος Γ. Θ. Σπυρόπουλος. Όπως είπε ο ίδιος το 2016: «Το μεγαλόπνοο συγκρότημα ήταν το μεγαλύτερο μνημείο των ρωμαϊκών χρόνων στην Ελλάδα. Εφόσον γίνουν τα απαραίτητα έργα αναστήλωσης, μπαίνοντας ο θεατής θα αποκομίσει μια ιδέα για το πώς ήταν οι βίλες την εποχή του Ηρώδη. Είναι σημαντική καθώς ηθογραφεί την πολυσχιδή προσωπικότητά του που αντιπροσώπευε δύο κόσμους, τον ελληνικό και τον ρωμαϊκό».
(Διαβάστε αναλυτικά), στον ιστότοπο του ΥΠ.ΠΟ.
Ποιος ήταν ο Ηρώδης Αττικός
Το πλήρες του όνομα ήταν Λούκιος Βιβούλιος Ίππαρχος Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης.
Υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα του 2ου αι. Ήταν γνωστός μαικήνας, δεινός ρήτορας, γνώστης της φιλοσοφίας και της πολιτικής, με πλούσιο συγγραφικό έργο. Κατείχε υψηλά αξιώματα στην Αθήνα και τη Μικρά Ασία και σταδιοδρόμησε σε πόλεις της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, ως αναγνώριση της φιλίας και της ευμένειας του αυτοκράτορα Ανδριανού, το 143 διορίστηκε ύπατος.
Ο Ηρώδης έκτισε άλλες δύο επαύλεις εκτός από αυτήν στην Λουκού: μια στον Μαραθώνα και άλλη μια στην Κηφισιά. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του το διέθεσε για να προσθέσει αίγλη στην πόλη των Αθηνών. Μεταξύ άλλων, ανακαίνισε το Παναθηναϊκό Στάδιο (140-144) και έκτισε το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα, επάνω στα ερείπια προηγούμενου που καταστράφηκε το 15 π.Χ. (Πηγή: historical-quest.com).
Ήξερες ότι
Η αρχαία κώμη Εύα γνώρισε μεγάλη ακμή τον 2ο αι. και πιθανόν να καταστράφηκε από τις επιδρομές των Ερούλων γύρω στο 269. Μετά την Επανάσταση του ‘21 την περιοχή ανέσκαψαν μοναχοί από το μοναστήρι της Λουκούς, φέρνοντας στο φως γλυπτά, τα οποία συγκέντρωσαν στο προαύλιό του. Από το 1829 και μετά βρέθηκαν κίονες, κιονόκρανα, επιστύλια, αρχιτεκτονικά τμήματα κτιρίων και πολλά άλλα. Τα γλυπτά μεταφέρθηκαν τελικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και σε μουσεία του Βερολίνου.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote