Η Κορώνη κτίστηκε σ’ έναν βραχίονα του δυτικού Μεσσηνιακού κόλπου και στο πέρασμα του χρόνου κατάφερε να διασώσει αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της. Μάλιστα, τα κεραμοσκεπή διώροφα οικοδομήματα με τα φουρούσια και τα κομψά μπαλκόνια, τα κλιμακωτά ασβεστωμένα πλακόστρωτα και οι λουλουδιασμένες εσωτερικές αυλές την κάνουν να θυμίζει νησιώτικο οικισμό.
Η καστροπολιτεία που προστατευόταν από το κάστρο της Κορώνης (την οποία η Ενετοί ονόμαζαν Coron), μαζί με της Μεθώνης, ονομάζονταν «οφθαλμοί της Βενετίας» και είχαν πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία. Άκμασαν από τον 13ο μέχρι τον 17ο αι. και τα λιμάνια τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμπορίου από και προς την Ανατολή. Μαζί με το εξαγωγικό εμπόριο, στην Κορώνη αναπτύχθηκε πολύ και η βιοτεχνία.
Επίκεντρο του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, επτανησιακής τέχνης του 1864, και τους φοίνικες. Το πιο δημοφιλές σημείο για τους επισκέπτες είναι η προκυμαία με τον μόλο. Είναι πλέον γεμάτη ψαροταβέρνες, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ουζερί και επισκέπτες που κάνουν περίπατο.
Η εμπορική κίνηση συγκεντρώνεται στον Κάτω Δρόμο που είναι παράλληλος με την προκυμαία.
Ο πολιτισμός της γεύσης. Η Κορώνη, μαζί με άλλες 6 πόλεις (στην Κύπρο, την Κροατία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία), έχει επιλεγεί ως εμβληματική κοινότητα που πληρεί τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη και προστασία της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία αποτελεί «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» της UNESCO (https://mediterraneandietunesco.org).
Στα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα θα βρείτε τις φημισμένες πεντανόστιμες Κορωνέικες ελιές, λάδι, τοπικά κρασιά, σταφίδες κ.α.
Η αγγειοπλαστική ήταν κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού της μικρής πόλης. Οι τεχνίτες ειδικεύονταν στην κατασκευή μεγάλων πήλινων πιθαριών, που τις λένε τζάρες, για να μεταφέρουν προϊόντα από το λιμάνι, ή να τα πουλάνε. Σήμερα πωλούνται μινιατούρες τους.
Ψηφίδες ιστορίας. Ο Παυσανίας αναφέρει δύο εκδοχές για την ονομασία της αρχαίας Κορώνης. Σύμφωνα με τη μια από αυτές πήρε το όνομά της από ένα χάλκινο νόμισμα που απεικόνιζε μια κουρούνα και βρέθηκε όταν έσκαβαν τα θεμέλια για τα τείχη. Αναφέρεται ακόμη πως το αρχικό της όνομα ήταν Κορώνεια, και της το έδωσε ο οικιστής Επιμηλίδης που καταγόταν από τη βοιωτική Κορώνεια. Οι ντόπιοι, επειδή δεν μπορούσαν να συνηθίσουν την ονομασία, την παρέφθειραν σε Κορώνη. Εκεί όπου βρίσκεται ο οικισμός τοποθετείται η αρχαία Ασίνη της Μεσσηνίας, στην οποία εγκαταστάθηκαν κάτοικοι από την Αργολίδα της παράταξης των ολιγαρχικών, όταν τους έδιωξαν οι δημοκρατικοί του Άργους ως προδότες-συμμάχους των Λακεδαιμονίων. Λίγο πιο βόρεια, στο Πεταλίδι, ήταν η αρχαία Κορώνη.
Στην Κορώνη έχει την έδρα του το Μανιατάκειον Ίδρυμα. Το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο. Συστάθηκε το 1995 από τον οικονομολόγο-επιχειρηματία Δημήτρη Μανιατάκη και τη σύζυγό του, λογοτέχνιδα Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη. Σκοπός του είναι η συστηματική ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρουσίας της Κορώνης στη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού και η υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής προόδου των κατοίκων. Συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρέχει υποτροφίες κ.α. (www.maniatakeion.gr).
Δείτε τις παραλίες στην περιοχή της Κορώνης.
Ο μπάρμπας
Επί Τουρκοκρατίας, τότε που η Κορώνη ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου το «Μπεηλίκι» της έπρεπε να ανατεθεί σε κάποιον σημαίνοντα Τούρκο. Ο μπέης που διοριζόταν έπρεπε να είναι μέλος της οικογένειας των Οσμανλιδών - ασχέτως αν ήταν δεύτερος ιεραρχικά μετά τον πασά της Τριπολιτσάς. Έτσι όταν κάποιος δεν πετύχαινε κάποιο ρουσφέτι από τον πασά, κατέφευγε στον μπέη της Κορώνης που ο λόγος του μετρούσε περισσότερο. Έτσι βγήκε η φράση «έχει μπάρμπα στην Κορώνη».
Ήξερες ότι
Η Κορώνη απέχει από την Καλαμάτα 52 χλμ.
Από το λιμάνι της καραβάκια θα σας πάνε στις γύρω παραλίες και τη Σαπιέντζα.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote