Η Σαπιέντζα είναι μια φυσική καλλονή! Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στις Μεσσηνιακές Οινούσσες, μετά τη Σχίζα, βρίσκεται απέναντι από τη Μεθώνη, βρέχεται από τα νερά του Ιονίου και έχει έκταση 9 τ. χλμ. Από το 1986 προστατεύεται ως «Διατηρητέο Μνημείο της φύσης».
Σαπιέντζα, Σχίζα, Βενέτικο, Αγία Μαριανή (Αγία Μαρίνα). Προσθέστε τις βραχονησίδες Αυγό, Δύο Αδέλφια, Μπόμπα και έχετε τις λεγόμενες Μεσσηνιακές Οινούσσες, ενταγμένες στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας.
Η Σαπιέντζα είναι μια φυσική καλλονή! Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στις Μεσσηνιακές Οινούσσες, μετά τη Σχίζα, βρίσκεται απέναντι από τη Μεθώνη, βρέχεται από τα νερά του Ιονίου και έχει έκταση 9 τ. χλμ. Από το 1986 προστατεύεται ως «Διατηρητέο Μνημείο της φύσης».
Το 98% του εδάφους της καλύπτεται από βλάστηση -θάμνους, πουρνάρια, σχοίνα, βελανιδιές, κουμαριές -με ύψος που φθάνει έως και 12 μέτρα! Υπάρχει και μεγάλη ποικιλία πανίδας -όπως κρι-κρι, αγριοπρόβατα της ράτσας μουφλόν, πέρδικες, φασιανοί κ.α.
Το αγκυροβόλιο της Σαπιέντζας, το Πόρτο Λόγγο, είναι ένας κλειστός όρμος που ήταν ιδανικό καταφύγιο για τους στόλους οι οποίοι ήθελαν να προσεγγίσουν το κάστρο της Μεθώνης. Από τον όρμο ξεκινάει μονοπάτι προς τα ΝΔ σε μια πλαγιά με χαμηλότερη βλάστηση, τον Λαιμό. Στην κορυφή δεσπόζει ο πέτρινος οκταγωνικός φάρος ύψους 9,5 μ. Κατασκευάστηκε από το βρετανικό ναυτικό το 1885 κι από το 1989 λειτουργεί με αυτόματο φωτοβολταϊκό σύστημα. Έχει κηρυχθεί «Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Στο μέσο του καταπράσινου νησιού υπάρχει η Σπαρτόλακκα, μια γυμνή από βλάστηση περιοχή λίγων στρεμμάτων. Ανηφορίζοντας στον δασικό δρόμο θα τη δείτε από ψηλά: έχει ένα ασυνήθιστο φαιοκίτρινο χρώμα εξαιτίας των στρωμάτων γύρης που συγκεντρώνεται εκεί επί χιλιάδες χρόνια, λόγω των ανέμων.
Τον υπόλοιπο χρόνο σας στη Σαπιέντζα μπορείτε να τον αφιερώσετε στο κολύμπι και την ηλιοθεραπεία. Η Άμμος η παραλία του νησιού, είναι ονειρεμένη και με τα διάφανα πράσινα νερά της θυμίζει Καραϊβική! Πάνω από τον Άμμο διακρίνεται η κορυφή της Σαπιέντζας που ονομάζεται Φοβερή -κι ας είναι μόλις 219 μ.
Τα ναυάγια στον βυθό της Σαπιέντζας
Στον βυθό κοντά στο βόρειο ακρωτήριο της Σαπιέντζας σε βάθος 10 μ. ψαράδες εντόπισαν αρχικά το 1920 το ναυάγιο των Κιόνων. Η συστηματική ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Οι κίονες είναι διασκορπισμένοι σε έκταση περίπου 30 τ.μ. και πιθανόν να πρόκειται για ναυάγιο των ρωμαϊκών χρόνων. Ένας κίονας 8 μ. βρέθηκε ακέραιος. Οι κίονες είναι κατασκευασμένοι από ερυθρωπό γρανίτη της ίδιας ποιότητας με του κίονα που βρίσκεται μέσα στο φρούριο της Μεθώνης. Ο γρανίτης αυτός συναντάται στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τη μελέτη των ευρημάτων οι κίονες πρέπει να προέρχονται από ένα οικοδόμημα που κατεδαφίστηκε ή κατέρρευσε και το βυθισμένο πλοίο μετέφερε μέρος μόνο του συνόλου.
Σε σχετικά μικρή απόσταση από το ναυάγιο αυτό, βρίσκεται ένα ακόμη, των Σαρκοφάγων, που εντοπίστηκε σε βάθος 15 μ. Ανακαλύφθηκαν τρεις άθικτες λίθινες σαρκοφάγοι με διαστάσεις 2,20 x 0,80 μ., ενώ μια ακόμη τεμαχίστηκε προφανώς κατά τη βύθιση του πλοίου. Έχουν ανάγλυφη διακόσμηση με φυτικά μοτίβα, βουκράνια και τύμπανα. Το ναυάγιο χρονολογήθηκε στον 3ο αι. Παρόμοια ναυάγια εντοπίστηκαν στο βυθό της Σύρου και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου-Άνδρου.
Μπορείτε να δείτε τα ναυάγια κάνοντας snorkeling.
Ήξερες ότι
Στη Σαπιέντζα θα σας μεταφέρουν καΐκια από τη Μεθώνη, ή από τη Φοινικούντα. Αξίζει, ωστόσο, να νοικιάσετε δικό σας σκάφος για να κάνετε τον περίπλου του νησιού και να απολαύσετε τις σπάνιες ομορφιές του με την ησυχία σας.
Mε σκάφος θα πάτε και στην πολυφωτογραφημένη βραχονησίδα Δυο Αδέρφια. Αν τη δει κανείς από ψηλά, το σχήμα της θυμίζει καρδιά.
Στα νότια του συμπλέγματος των Μεσσηνιακών Οινουσσών βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως το «φρέαρ των Οινουσσών», με βάθος 5.121 μ. Είναι το επίκεντρο των ερευνών του πειράματος NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research).
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote