Η Μεγάλη και η Μικρή Ζήρεια με τα μονοπάτια τους, το εξαιρετικό οικοσύστημα, το χιονοδρομικό κέντρο, τα καταφύγια, το σπήλαιο του Ερμή και το οροπέδιο της Σκαφιδιάς όπου μπορεί να πετύχετε και τα περίφημα ημιάγρια άλογα, είναι ένας μαγικός τόπος, όλες τις εποχές του χρόνου.
Ένα βουνό που αγαπάει τους ανθρώπους και του μύθους. Με εξαιρετικό οικοσύστημα, πολλά μονοπάτια, τις πηγές του ποταμού Σύθα και τη λίμνη Δασίου, τη μονή Βλασίου, το μυστηριακό σπήλαιο του Ερμή, το οροπέδιο της Σκαφιδιάς -όπου μπορεί να πετύχετε τα περίφημα ημιάγρια άλογα-, το χιονοδρομικό κέντρο, δύο καταφύγια. Ένας ακαταμάχητος προορισμός που συνδυάζεται με βόλτες στα γύρω χωριά και τα αξιοθέατα της ορεινής Κορινθίας.
Το δεύτερο ψηλότερο βουνό στο ΒΔ άκρο της Πελοποννήσου χωρίζεται από τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας στη Μεγάλη (με ψηλότερη κορυφή στα 2.374 μ.) και τη Μικρή Ζήρεια (με ψηλότερη κορυφή στα 2.117 μ.).
Η Μικρή Ζήρεια είναι η ΒΑ απόληξη και λόγω προσανατολισμού η κορυφή της έχει πολλούς μήνες χιόνια. Δυτικά βρίσκεται η Μεγάλη Ζήρεια. Από την ψηλότερη κορυφή της η θέα φθάνει μέχρι τον Ταΰγετο και τον Όλυμπο! Στο βουνό υπάρχουν και δύο καταφύγια.
Οι κορυφές της Zήρειας και η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Η συνολική έκταση είναι περίπου 235.000 στρέμματα. Έχει ορεινά μεσογειακά χέρσα εδάφη, απόκρημνα βράχια, έλατα, μαυρόπευκα, δάση πλατάνου, σπήλαια. Η χλωρίδα περιλαμβάνει 100 είδη φυτών. Στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας βρίσκει καταφύγιο σημαντικός αριθμός ευαίσθητων ειδών. Εκεί πηγάζει ο ποταμός Σύθας.
Δυτικά της Φλαμπουρίτσας, σε υψόμετρο 1.700, είναι το σπήλαιο του Ερμή, όπου μπορείτε να πάτε από μονοπάτι. Η μυθολογία λέει ότι εδώ γεννήθηκε ο αγγελιαφόρος θεός από τη Μαία, μία από τις επτά Πλειάδες. Είναι βαραθρώδες και έχει μια σειρά από θαλάμους στολισμένους με εντυπωσιακούς πολύχρωμους σταλακτίτες. Το σπήλαιο εξερευνήθηκε από την Άννα Πετροχείλου και τη Σπηλαιολογική Εταιρεία. Η κατάβαση δεν συνιστάται για τους μη έμπειρους και γίνεται μόνο με ειδικό εξοπλισμό.
Στη Μεγάλη Ζήρεια, στα 1.480 μ., εμφανίζεται κατά καιρούς η ρηχή λίμνη (πόλγη) Δασίου, ανάλογα με τις χιονοπτώσεις ή τις βροχοπτώσεις. Όταν παγώνει, αντανακλά σαν καθρέφτης το ωραίο τοπίο που την περιβάλλει.
Από τη Γκούρα μπορείτε να ανέβετε στο οροπέδιο της Σκαφιδιάς (1400 μ.) -το οποίο την άνοιξη είναι γεμάτο αγριολούλουδα. Θα δείτε τους βοσκούς από τον Φενεό που φέρνουν εκεί τα κοπάδια τους. Αν είστε τυχεροί, μάλιστα, θα πετύχετε και τα ημιάγρια άλογα που απολαμβάνουν την ελευθερία τους.
Δραστηριότητες
Οι πεζοπόροι αγαπούν τη Ζήρεια. Αρκετοί προτιμούν να έρθουν την άνοιξη, αφού έχουν λιώσει τα χιόνια, ή το φθινόπωρο. Πολλοί έρχονται, ωστόσο, για χειμερινή ορειβασία και σκι.
Το δίκτυο των μονοπατιών στη Μεγάλη και στη Μικρή Ζήρεια είναι μεγάλο και υπάρχει καλή σήμανση. Οι περισσότερες διαδρομές βρίσκονται στη Μεγάλη.
Ένα σημείο εκκίνησης είναι τα Τρίκαλα Κορινθίας. Από εκεί μπορεί κανείς να περπατήσει προς το Γυμνό και το Οροπέδιο, επιλέγοντας στη συνέχεια κατεύθυνση προς τη Φλαμπουρίτσα, ή την ψηλότερη κορυφή του βουνού. Άλλο σημείο εκκίνησης είναι η Γκούρα και το Στενό. Μέσω της Σκαφιδιάς η διαδρομή αυτή καταλήγει στην κορυφή.
Στη Μικρή Ζήρεια αφετηρίες είναι κυρίως το Κεφαλάρι και η Κυλλήνη.
Στα Τρίκαλα Κορινθίας έχουν την έδρα τους εταιρείες που οργανώνουν περιηγήσεις με άλογα.
Μπορείτε επίσης να κάνετε ποδήλατο βουνού, τοξοβολία και διαδρομές εκτός δρόμου με δικό σας όχημα, νοικιασμένο ή ATV/Buggies.
Το χιονοδρομικό κέντρο
Σε υψόμετρο 1.550, χαρίζοντας εξαιρετική θέα προς τη Ζήρεια, το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το 2007. Είναι ένα από τα νεότερα στην Ελλάδα, ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά. Διαθέτει πίστα αρχαρίων με συρόμενο αναβατήρα (baby lift) συνολικού μήκους 150 μ. και μια δεύτερη, κλιμακωτών διαβαθμίσεων στην οποία λειτουργεί συρόμενος αναβατήρας μήκους 400 μ. Υπάρχουν εκπαιδευτές και μπορείτε να νοικιάσετε εξοπλισμό σκι και snowboard. https://www.ziriaski.gr
Ήξερες ότι
Από το 2009, και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, οργανώνεται στο τέλος Αυγούστου το τριήμερο Ziria Music Festival (https://www.ziriafestival.gr), στο οποίο παίρνουν μέρος πολλά ελληνικά συγκροτήματα. Όπως λένε οι διοργανωτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Σύθας, στόχος του είναι «η προώθηση της μουσικής και των τεχνών, του περιβάλλοντος και της συλλογικότητας». Η είσοδος είναι ελεύθερη και επιτρέπεται η κατασκήνωση. Τότε γίνεται οργανωμένη κατάβαση στο Σπήλαιο του Ερμή.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote