Λίγα χιλιόμετρα προς τα δυτικά της λιμνοθάλασσας Βουλιαγμένη η χερσόνησος της Περαχώρας, τελειώνει στο ακρωτήριο Μελαγκάβι. Εκεί θα σταθείτε για να κοιτάξετε από ψηλά το απάνεμο λιμανάκι και την παραλία με τα ερείπια του εντυπωσιακού αρχαίου ιερού της Ήρας. Ο νοτισμένος αέρας χαϊδεύει τις φθαρμένες πέτρες που αναπαύονται κοντά στη θάλασσα.
Ο αρχαιολογικός χώρος, που εκτείνεται και ψηλότερα από τη θάλασσα, χωρίζεται σε τρία επίπεδα: 1. Την περιοχή του λιμανιού με τον ναό της Ήρας Ακραίας, τον βωμό και τη Διώροφη Στοά. 2. Την Αψιδωτή Ιερή Δεξαμενή και το Εστιατόριο. 3. Την περιοχή με το Κτίριο της Εστίας, οικήματα και ένα τμήμα του εκτεταμένου υδροσυλλεκτικού συστήματος.
Το ιερό της Ήρας Ακραίας πήρε το όνομα αυτό επειδή ήταν κτισμένο στο άκρο της χερσονήσου. Θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τους Μεγαρείς και στη συνέχεια πέρασε στον έλεγχο των Κορινθίων. Ξεκινώντας τα ταξίδια τους προς την Αδριατική για να βρουν νέες αποικίες, οι Κορίνθιοι σταματούσαν εδώ για να αφιερώσουν αναθήματα στη θεά Ήρα.
Ο πρώτος γεωμετρικός ναός (825-800 π.Χ.) καταστράφηκε εντελώς. Τη θέση του πήρε τον ύστερο 6ο αιώνα ένας ναός δωρικού ρυθμού, με σηκό όπου βρισκόταν το άγαλμα της θεάς. Κτίστηκε λίγα μέτρα δυτικότερα του γεωμετρικού στη θέση του οποίου κατασκευάστηκε βωμός για τις τελετουργικές θυσίες. Στην περιοχή του λιμανιού υψωνόταν και το μνημειακό διώροφο κτίριο της Στοάς. Η κιονοστοιχία του ισογείου είναι δωρικού ρυθμού και του ορόφου ιωνικού, συνδυασμός που κάνει το μνημείο σημαντικό πρώιμο δείγμα ελληνικής αρχιτεκτονικής. Πιθανόν να χρησίμευε για να κάθονται οι επισκέπτες και να φυλάσσονται τα αναθήματα.
Σταδιακά το Ηραίο επεκτάθηκε και εμπλουτίστηκε καταλαμβάνοντας τρία κλιμακωτά επίπεδα με το Εστιατόριο για τα επίσημα γεύματα των αξιωματούχων και την Ιερή Δεξαμενή, όπου ανακαλύφθηκαν φιάλες και αγγεία που συνδέονται με τελετουργίες εξαγνισμού των επισκεπτών.
Στην αρχαϊκή εποχή ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λατρευτικούς χώρους των Κορινθίων. Απέκτησε μεγάλη ακτινοβολία η οποία ξεπέρασε τα σύνορα της περιοχής. Όπως φαίνεται από τα αφιερώματα που ανακαλύφθηκαν, εδώ έρχονταν επισκέπτες από πολλές Ελλαδικές περιοχές (Αργολίδα, Λακωνία, Ρόδο, Χίο, Αττική κ.α.).
Παρά την επιδρομή των Λακεδαιμόνιων στην περιοχή της Περαίας Χώρας υπό τον Αγησίλαο, το 390 π.Χ., το Ηραίο δεν φαίνεται να έπαθε σημαντικές ζημιές. Τον 4ο αι. π.Χ. συνέχισε να ακμάζει και έγιναν σημαντικές αναπλάσεις, παράλληλα με αυτές της αρχαίας κώμης που υπήρχε στα ΒΑ. Ξεχωρίζει το κτίριο της Εστίας (λανθασμένα χαρακτηρισμένο αρχικά ως ιερό Ήρας Λιμενίας) κι ένα πολύπλοκο και πρωτοποριακό σύστημα άρδευσης.
Η λειτουργία του λατρευτικού χώρου πρέπει να διακόπηκε απότομα τον 2ο αι. π.Χ. Θεωρείται ότι λεηλατήθηκε από τις Ρωμαϊκές λεγεώνες αμέσως μετά τη μάχη της Λευκόπετρας (146 π.Χ.) ακολουθώντας τη μοίρα της Κορίνθου που ισοπεδώθηκε. Ο χώρος ίσως κατοικήθηκε ξανά την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στον Ελλαδικό χώρο (31 π.Χ.-324 μ.Χ.). Με το πέρασμα των αιώνων εγκαταλείφθηκε.
Το 1991 η ευρύτερη περιοχή του Ηραίου Περαχώρας κηρύχθηκε ως οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος. Έχουν γίνει έργα ανάδειξης του Ηραίου και υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες.
Τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών είναι πολλά, σημαντικά και ποικιλόμορφα: Μικρά χάλκινα αγάλματα, σφραγίδες, σκαραβαίοι, καρφίτσες από ελεφαντόδοντο, κοσμήματα, εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα από ζωγραφισμένα πήλινα σκεύη κ.α.
Εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της αρχαίας Κορίνθου.
Ο φάρος στο ακρωτήριο Μελαγκάβι
Ο εντυπωσιακός πέτρινος φάρος με τον τετράγωνο πύργο που υψώνεται στο βράχο του ακρωτηρίου, καθοδηγεί τα πλοία που πλέουν προς τη διώρυγα της Κορίνθου και θεωρείται ένας από τους ωραιότερους στην Ελλάδα. Κτίστηκε το 1897 και λειτουργούσε με πετρέλαιο. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1947 και το 1982 έγινε ηλεκτρικός. Από το 2001 έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ένα δρομάκι αριστερά, λίγο πριν το μονοπάτι για το φάρο, θα σας φέρει σε ένα μικρό κιόσκι με απίθανη πανοραμική θέα. Αξίζει να μείνετε ως την ώρα του δειλινού και να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.
Ήξερες ότι
Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου είναι ελεύθερη. Τηλ.: 27410 32630.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote