Αξίζει να έρθετε στην ορεινή Αρκαδία και μόνο για να περπατήσετε στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου. Έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, όπως και χώρος «Υψηλής Οικολογικής Προστασίας».
Αξίζει να έρθετε στην ορεινή Αρκαδία και μόνο για να περπατήσετε στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, όπως και χώρος «Υψηλής Οικολογικής Προστασίας».
Ο Λούσιος είναι ένα από τα ομορφότερα ποτάμια της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, μάλιστα, έχει τα πιο κρύα νερά από όλους τους ποταμούς, που δεν παγώνουν τον χειμώνα. Οι πηγές βρίσκονται στο οροπέδιο της Καρκαλούς και τα νερά μετά από διαδρομή 23 χλμ. ενώνονται με του Αλφειού, κοντά στην Καρύταινα. Χάρη στην ορμητική ροή τους στην προβιομηχανική περίοδο αξιοποιήθηκαν από τους κατοίκους ως ενέργεια για να λειτουργήσουν νερόμυλοι, νεροτριβές, αλευρόμυλοι, μπαρουτόμυλοι. Ένας από αυτούς, βρίσκεται στη γειτονική Δημητσάνα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εποχή της Επανάστασης του ’21 προμηθεύοντας με πυρομαχικά τους αγωνιζόμενους κατά των Τούρκων Έλληνες. Εκτός από τον μπαρουτόμυλο, μάλιστα, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας θα δείτε και άλλα προβιμηχανικά κτίσματα και θα μάθετε πολλά για την λειτουργία τους.
Το πιο γοητευτικό κομμάτι των περιοχών που διατρέχει ο ποταμός, είναι το 15 χλμ. φαράγγι με τους θεόρατους ασβεστολιθικούς βράχους, μαυρισμένους από τις βροχές και την υγρασία. Υψώνονται μέσα από την πυκνή βλάστηση προκαλώντας δέος στους περιπατητές. Όπως είχαν προκαλέσει μερικούς αιώνες πριν, στους ασκητές και τους αναχωρητές που ήρθαν και μόνασαν στις σπηλιές των απότομων γκρεμών. Από τα ασκηταριά συγκροτήθηκαν αργότερα οι μονές Φιλοσόφου, Προδρόμου και Καλαμίου.
Το περπάτημα είναι ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίσετε τα μαγευτικά τοπία του φαραγγιού.
Ένα σύντομο και δημοφιλές μονοπάτι στον Λούσιο είναι αυτό που συνδέει τις μονές Προδρόμου-Φιλοσόφου (45‘ - 1 ώρα). Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη μονή Προδρόμου, κατηφορίζοντας μέσα σε μια απίστευτα πλούσια φύση. Ο ήχος του νερού θα σας συνοδεύει όλη την ώρα, και όταν φτάσετε στο ποτάμι και αντικρίσετε το τοπίο γύρω σας θα νιώσετε ευλογημένοι. Περάστε τη γέφυρα και συνεχίστε στην αντίθετη πλευρά της χαράδρας για να δείτε αρχικά το εντυπωσιακό μνημείο της Παλαιάς μονής Φιλοσόφου και στη συνέχεια τη Νέα μονή (Τμήμα 1 του δικτύου menalontrail).
Πολύ ωραίο είναι και το μονοπάτι που ενώνει τη Στεμνίτσα με την αρχαία Γόρτυνα, περνώντας από τη μονή Προδρόμου. Μετά από το μοναστήρι, το περπάτημα γίνεται στη δυτική όχθη του ποταμού.
Χλωρίδα-πανίδα και γεφύρια
Την πλούσια βλάστηση της χαράδρας του Λούσιου αποτελούν δάφνες, σφεντάμια, αφάνες, ιτιές, πουρνάρια, μυρτιές, πλατάνια, φτελιές, λεύκες, έλατα, αγριελιές κ.α. Εντυπωσιακή είναι και η πανίδα με διάφορα είδη ερπετών, πτηνών, ψαριών και θηλαστικών που βρίσκουν εδώ το καταφύγιό τους όλο το χρόνο.
Κατά μήκος του Λούσιου υπάρχουν κυρίως τοξωτά γεφύρια, από τα οποία ξεχωρίζει το γεφύρι Κοντού και στην αρχαία Γόρτυνα το γεφύρι Κόκορη. Κκτίστηκε το 1880, είναι μονότοξο και έχει ισλαμίζοντα χαρακτηριστικά.
Ήξερες ότι
Στην αρχαιότητα στις όχθες του ποταμού ήταν κτισμένες οι πόλεις Τεύθις, Μάραθα, Βρένθη και η αρχαία Γόρτυνα με το Ασκληπιείο.
Τα μονοπάτια διαθέτουν επαρκή σήμανση. Όμως, για λόγους ασφαλείας θα αποφύγετε οπωσδήποτε να κατέβετε στο φαράγγι μετά από έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις.
Ο Λούσιος είναι ιδανικός ποταμός για ράφτινγκ: Η υδάτινη διαδρομή ξεκινάει από το γεφύρι κοντά στον Ατσίχολο και τελειώνει στο πέτρινο γεφύρι του Κούκου.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote