Στα παλιά χρόνια, όταν δεν είχαν βρεθεί ακόμη θεραπείες για τη φυματίωση, το Μαίναλο με τον υγιεινό αέρα από τα ελατοδάση, ήταν ιδανική τοποθεσία για να βρουν γιατρειά οι άρρωστοι. Τα τρία σανατόρια που κτίστηκαν στην περιοχή γύρω από τη Βυτίνα αποτελούν δείγματα της λεγόμενης «νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής» και αξίζει να τα ανακαλύψετε.
Στα παλιά χρόνια, όταν δεν είχαν βρεθεί ακόμη θεραπείες για τη φυματίωση, το Μαίναλο με τον υγιεινό αέρα από τα ελατοδάση, ήταν ιδανική τοποθεσία για να βρουν γιατρειά οι άρρωστοι. Το λεγόμενο «χτικιό» στιγμάτιζε τους ανθρώπους και τους απομόνωνε από την κοινωνία και την οικογένειά τους.
Στην περιοχή κοντά στη Βυτίνα κτίστηκαν τρία σανατόρια.
Το σπουδαιότερο από όλα, το λεγόμενο της «Μάνας» έχει αγοραστεί και ανακατασκευαστεί ώστε να γίνει πολυτελές ξενοδοχείο με spa. Αυτό το σανατόριο βρίσκεται στην Κορφοξυλιά Μαγουλιάνων, στο δρόμο που ενώνει το Βαλτεσινίκο με τη Δημητσάνα και τη Βυτίνα. Αποτέλεσε σπάνιο δείγμα νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής, ήταν κτισμένο από πέτρα και είχε τέσσερις ορόφους. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1925-28, με πρωτοβουλία και εράνους της αδερφής του Παύλου Μελά, Άννας Παπαδοπούλου -που έμεινε γνωστή ως «Μάνα» χάρη στις σημαντικές της προσπάθειες για την ανακούφιση και τη νοσηλεία των ασθενών.
Το σανατόριο της Βυτίνας ο «Άγιος Τρύφων» είναι σε κακή κατάσταση. Κτίστηκε μεταξύ 1927-28 από τον πνευμονολόγο Μπόμπολα, πουλήθηκε και τελικά έπαψε να λειτουργεί το 1941.
Το τρίτο, ημιτελές αλλά πολύ εντυπωσιακό πέτρινο σανατόριο, έφτιαξαν στα δάση πάνω από την Αλωνίσταινα οι πνευμονολόγοι Μπόμπολας και Γερουλάνος. Η τοποθεσία είναι υπέροχη, γεμάτη έλατα και πηγές. Για να ανακαλύψετε το σανατόριο θα στρίψετε στον χωματόδρομο που υπάρχει κοντά στην πινακίδα προς Κοκκινόβρυση.
Το Βαλτεσινίκο
Είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Αρκαδίας σε υψόμετρο 1150. Από πάνω του, στα 1364 μ., βρίσκεται η κορυφή Παλαιόκαστρο (στην οποία ίσως υπήρχε φράγκικο κάστρο που επισκευάστηκε από τους Ενετούς). Το Βαλτεσινίκο έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Ντόπιοι και Λαγκαδινοί μάστορες έχουν φτιάξει τα σπίτια τα οποία, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, έγιναν διώροφα, τριώροφα ή πολυόροφα.
Το «χωριό των ξυλογλυπτών», όπως το αποκαλούν διατηρεί την αυθεντικότητά του.
Χαρακτηριστικές είναι οι πολλές κρήνες -το νερό της κρήνης του Σαλή, μάλιστα, θεωρείται ιαματικό. Παλαιότερα λειτουργούσαν και νερόμυλοι με οριζόντια φτερωτή.
Όταν κοιτάς από ψηλά το Βαλτεσινίκο ξεχωρίζεις 10 εκκλησίες. Σημαντικός είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τον οκταγωνικό τρούλο που ζυγίζει 145 τόνους και κτίστηκε το 1850 στη θέση παλαιότερου. Άλλες αξιόλογες εκκλησίες είναι των Αγίων Θεοδώρων (1847) και των Ταξιαρχών, που είναι η παλαιότερη όλων (1808). Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου (1625) με σπάνιες εικόνες και τοιχογραφίες. Άλλη μια ενδιαφέρουσα, ερημωμένη, μονή είναι του Αγίου Νικολάου (του 9ου ή 14ου αι.) όπου έβρισκαν καταφύγιο οι κάτοικοι όταν δέχονταν επιθέσεις.
Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου άνθισε στο Βαλτεσινίκο, όπως και στα γειτονικά Λαγκάδια, η τέχνη της ξυλογλυπτικής, κυρίως από τους τσοπάνηδες που έφτιαχναν γκλίτσες, κουτάλες, κούπες κ.α. Οι σπουδαίοι τεχνίτες δημιούργησαν, επίσης, τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα των εκκλησιών σε πολλά χωριά της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας.
Ήξερες ότι
Από το χωριό περνάνε τα τμήματα 7 (από Μαγούλιανα) και 8 (προς Λαγκάδια) του δικτύου μονοπατιών menalontrail
Απέχει περίπου 19 χλμ. από τη Βυτίνα.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote