Ορμητήριο για την περιήγησή σας στη ανατολική Μάνη, το Γύθειο ξεχωρίζει για τη ζωντάνια του και το νησιώτικο χρώμα που συνδυάζεται με τα νεοκλασικά του κτίρια. Αποτελεί έναν πολύ ωραίο ταξιδιωτικό προορισμό χάρη στο νησάκι της Κρανάης με τον φάρο του, τη μεγάλη πολύβουη προκυμαία, τα μουσεία, τις καλές επιλογές σε διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και τις μεγάλες παραλίες που το περιβάλλουν.
Το Γύθειο είναι το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι στη νότια Πελοπόννησο, μετά της Καλαμάτας, πύλη προς την ανατολική Μάνη και ένας ωραιότατος ταξιδιωτικός προορισμός. Το 1975 το κεντρικό εμπορικό και παραλιακό τμήμα του οικισμού χαρακτηρίστηκε ως Εξαίρετου Κάλλους και Διατηρητέο Μνημείο. Από το 1982 διάφορα κτίρια της πόλης, έχουν χαρακτηριστεί Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία, ή Έργα Τέχνης.
Γύθειο, η «Γη των θεών». Έτσι, μας παρέδωσε ο Παυσανίας την ονομασία του, από την ομηρική λέξη «Γυία» (Γη) και τη λέξη θεός. Ο ωραίος μύθος που κρύβει το τοπωνύμιο αυτό λέει πως κατά το κτίσιμο της πόλης ο Ηρακλής και ο Απόλλωνας ήλθαν σε σύγκρουση εξ αιτίας του μαγικού τρίποδα του Μαντείου των Δελφών. Επειδή όμως ο αγώνας δεν αναδείκνυε νικητή, αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας η πόλη ονομάστηκε «Γη θεών».
Οι πρώτοι κάτοικοι του Γυθείου ήταν Φοίνικες που έκαναν εμπόριο πορφύρας η οποία υπήρχε στις λακωνικές ακτές. Στα αρχαϊκά χρόνια υπήρξε επίνειο της Σπάρτης. Άκμασε ιδιαίτερα από τότε που την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι (195 π.Χ.) και έγινε το κυριότερο εμπορικό κέντρο του Κοινού των Ελευθερολακώνων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ως την Επανάσταση του ’21 η πόλη ήταν γνωστή ως Μαραθονήσι.
Άλμα στο παρόν. Στην ωραία πόλη τα σπίτια είναι κτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Λαρύσιο (Ακούμαρος). Ο οικισμός παραπέμπει σε νησιωτικό, ωστόσο σε πολλά κτίρια διατηρούνται νεοκλασικά στοιχεία. Περπατώντας στη φαρδιά προκυμαία θα ξεχωρίσετε το εντυπωσιακό οικοδόμημα του 1890 που στεγάζει το δημαρχείο και φιλοξενεί την Αρχαιοελληνική και Βυζαντινή Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκτίθενται ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή του Γυθείου και της Μάνης -όπως ανάγλυφες οστεοθήκες, εγχάρακτες επιγραφές, κεραμικά και γλυπτά των Ρωμαϊκών χρόνων κ.α. Οι σαρκοφάγοι με τις διάφορες παραστάσεις δείχνουν τον πλούτο των ισχυρών της αρχαίας κοινωνίας των Ελευθερολακώνων.
Πίσω από το δημαρχείο, στην πλατεία Π. Βενετσανάκη, βρίσκεται το εμβληματικό κτίριο του Παρθεναγωγείου που χρονολογείται στο 1886 και έχει νεοκλασικά χαρακτηριστικά. Φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ένα σύγχρονο μουσείο πόλης που αφορά την ιστορία της Μάνης και τους ανθρώπους της. Εκτίθεται πλούσιο αρχειακό και καλλιτεχνικό φωτογραφικό υλικό, μαζί με χειρόγραφα. (Τηλ. 27330 23888).
Αφού περάσετε τη μαρίνα του Γυθείου και μια σειρά από καφέ, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια θα φτάσετε απέναντι από το φημισμένο νησάκι της Κρανάης (Μαραθονήσι). Αξίζει να περάσετε τη λωρίδα γης που το ενώνει με την πόλη και να το περπατήσετε. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί διανυκτέρευσαν η Ωραία Ελένη και ο Πάρις, μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη και πριν από το ταξίδι στην Τροία. Στην Κρανάη θα δείτε τον πύργο Τζανετάκη, που πήρε το όνομά του από τον οπλαρχηγό της Επανάστασης Τζανετάκη Γρηγοράκη και κτίστηκε το 1829. Στην άκρη του νησιού υψώνεται ο επιβλητικός φάρος με οκταγωνικό πύργο ύψους 22 μ. που έχει χαρακτηρισθεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
Από την τριγωνική παραλιακή πλατεία του Γυθείου μπορείτε να περιηγηθείτε στους εμπορικούς δρόμους με τα καταστήματα, ή να ανέβετε τα σκαλιά προς τις παλιές γειτονιές της πάνω πόλης. Σε μια από αυτές θα βρείτε τον Άγιο Δημήτριο από όπου η θέα στην πόλη και τη θάλασσα είναι καταπληκτική. Το καμπαναριό αναστηλώθηκε στη δεκαετία του ‘80 και η εκκλησία είναι παλαιοχριστιανική βασιλική με εντοιχισμένες ρωμαϊκές επιγραφές.
Το θέατρο. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα το Γυθείου στους πρόποδες της ακρόπολης. Κτίστηκε στους Ρωμαϊκούς χρόνους (2ος αιώνας μ.Χ.). Ήταν κατασκευασμένο κυρίως από υπόλευκο μάρμαρο. Το κοίλο περιλάμβανε δώδεκα σειρές εδωλίων και πέντε κάθετους διαδρόμους. H σκηνή του θεάτρου είχε μήκος 12 μ. και πλάτος 5 μ.
Η πόλη είναι επίκεντρο της περιοχής και έχει επιχειρήσεις και καταστήματα διαφόρων ειδών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αυτά που πουλάνε τοπικά και βιολογικά προϊόντα, όπου θα αγοράσετε ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, χειροποίητα σαπούνια, και όσπρια της Μάνης (μην παραλείψετε να πάρετε λούπινα). Στα μαγαζιά με αρτογλυκίσματα θα βρείτε τα νόστιμα λαλάγγια και τις τηγανίδες. Υπάρχει, επίσης, παστελοποιείο που διατηρεί την πολύχρονη οικογενειακή παράδοση και διαθέτει παστέλια σε πολλές και σπάνιες γεύσεις.
Το Γύθειο προσφέρει πολλές επιλογές φαγητού -από παραδοσιακές ταβέρνες και ουζερί, μέχρι μοντέρνα εστιατόρια μεσογειακής κουζίνας. Εκτός από τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, δοκιμάστε τη διάσημη γουρουνοπούλα, λουκάνικο Μάνης με πορτοκάλι, σύγλινο, Μανιάτικη χορτόπιτα, καθώς και τις μπύρες της Λακωνικής Ζυθοποιίας Σπάρτα που έχει εδώ εγκαταστάσεις.
Υπάρχουν επίσης πολλές και καλές ξενοδοχειακές μονάδες, στην πόλη αλλά και γύρω της.
Οι πιο κοντινές παραλίες στο Γύθειο είναι της Σελινίτσας και η μεγάλη του Μαυροβουνίου, με την θαυμάσια αμμουδιά, όπου μπορείτε να κάνετε και θαλάσσια σπορ. Μια φημισμένη παραλία στα ΒΑ είναι της Γλυφάδας με το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος» που προσάραξε εκεί το 1981.
Δείτε τις παραλίες αναλυτικά.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote