Ο παραθεριστικός οικισμός της Στούπας είναι κτισμένος πάνω στη θάλασσα, με τον Ταΰγετο στην «πλάτη» του. Απέχει 45 χλμ. από την Καλαμάτα και είναι διάσημος για την πολυσύχναστη και κοσμοπολίτικη παραλία του που την αποκαλούν «Μαϊάμι της Μάνης». Στον διπλανό όρμο απλώνεται η φημισμένη Καλογριά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το φράγκικο κάστρο του Λεύκτρου.
Photos
Ο παραθεριστικός οικισμός της Στούπας είναι κτισμένος πάνω στη θάλασσα έχοντας τον Ταΰγετο στην «πλάτη» του. Απέχει 45 χλμ. από την Καλαμάτα και είναι διάσημος για την πολυσύχναστη και κοσμοπολίτικη παραλία του που την αποκαλούν «Μαϊάμι της Μάνης».
Στον διπλανό όρμο προς τα Β. απλώνεται η φημισμένη Καλογριά.
Η Στούπα είναι ένας νεόδμητος οικισμός αφιερωμένος στις καλοκαιρινές διακοπές. Χιλιάδες επισκέπτες έρχονται για να απολαύσουν τη χρυσή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά της οργανωμένης παραλίας και τις υποδομές του χωριού -ταβέρνες, all day εστιατόρια-καφέ, καταστήματα, ξενοδοχεία κ.α. Σ’ αυτά προσθέστε και τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα.
Για το ασυνήθιστο όνομά του υπάρχουν δύο ερμηνείες: ότι προέρχεται από την Αραβική λέξη «στούπα» που σημαίνει «παραλία», ή από τα στουπιά (τις φυτικές ίνες του λιναριού), τα οποία μάζευαν οι ντόπιοι και τα έβαζαν μέσα στη θάλασσα για να μαλακώσουν ώστε να τα επεξεργαστούν.
Πιο ψηλά από την παραλία της Στούπας, βρισκόταν το λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς, στο οποίο ο φημισμένος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης, που ήρθε στην περιοχή το 1917, είχε αγοράσει δικαιώματα εξόρυξης. Εκεί δούλεψε ως αρχιεργάτης ο Γιώργος Ζορμπάς ο οποίος τον ενέπνευσε για να γράψει το μνημειώδες έργο του «Αλέξης Ζορμπάς». Η επιχείρηση πάντως απέτυχε, γιατί το κάρβουνο δεν ήταν καλής ποιότητας. Η παραλία της Καλογριάς ήταν αγαπημένη του συγγραφέα.
Από τη Στούπα μπορείτε με βάρκα να πάτε σε γειτονικές παραλίες.
Δείτε αναλυτικά τις παραλίες τις περιοχής και διαβάστε για την Καρδαμύλη.
Το κάστρο του Λεύκτρου
Βρίσκεται στα ανατολικά της Στούπας, στο ομώνυμο χωριό. Το μικρό κάστρο ολοκληρώθηκε το 1250 την εποχή που ο Γουλιέλμος Β’ Βιλλεαρδουίνος ήταν ηγεμόνας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Λέγεται, μάλιστα, ότι τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ανέλαβε ένας Ενετός μηχανικός που ήρθε από την Κορώνη και έκανε τόσο καλή δουλειά ώστε το φρούριο πήρε την ονομασία Beaufort (ωραίο κάστρο). Μετά τους Φράγκους πέρασε στους Βυζαντινούς και στα μέσα του 15ου αι. στους Τούρκους. Κτίστηκε στη θέση της ακρόπολης του αρχαίου Λεύκτρου, μιας από τις δεκαοκτώ πόλεις του κοινού των Ελευθερολακώνων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών γύρω από την ακρόπολη φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, και αποδεικνύουν τη συνεχή κατοίκηση του χώρου τουλάχιστον από τη μυκηναϊκή εποχή.
Posizione
Find the destination on the interactive map below.
Σχετικό περιεχόμενο χρηστών (UGC)
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας